Koniec polskiego wsparcia XenForo!

• Autor wątku Autor wątku dave
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

dave

Członek ekipy
Witam serdecznie,

z wielkim smutkiem przychodzi mi poinformować Was, że polskie wsparcie XenForo zbliża ku zamknięciu. :( Na powód tej decyzji składa się wiele wydarzeń, również tych zaistniałych w życiu prywatnym, stąd też nie jestem w stanie rozwijać i prowadzić w dalszym ciągu wsparcia XenForo.

Niestety, ale sami twórcy Xenforo nie ułatwiają tego zadania. Choć mogłoby się wydawać, że rozwój XF świetnie wpasowany jest w mój aktualny brak czasu, tak deweloperzy zdają się wychodzić z założenia, że jeśli nie jest się aktywnym, to działalność, nawet sprzyjająca rozwojowi Xenforo, będzie na bieżąco kasowana. Stąd też nie mam ochoty co dwa tygodnie zgłaszać deweloperom, że tłumaczenie jest aktywne, bo ci wciąż klasyfikują je jako "nierozwijalne" i co jakiś czas informują o możliwym skasowaniu z działu z rozszerzeniami. A przynajmniej ostatnio poinformowano mnie o tym per mail.

Co teraz?

Ponieważ na tę chwilę mój czas online jest bardzo ograniczony, forum pozostanie do kolejnego okresu płatności, więc najpewniej do końca bieżącego roku. Tłumaczenie XenForo aktualnie nie jest rozwijane, ale zostało przeniesione na Github i jak tylko znajdę czas na ponowną "wizualizację" tego projektu, zastanowię się, w jaki sposób dalej będzie dystrybuowane. Niewykluczone, że zostanie udostępnione za darmo, nad czym się zastanawiam, choć z drugiej strony byłoby to nie "fair" dla osób, które pieniężnie wspierały ten projekt, dlatego pisząc po ludzku ujmę to tak: "nie wiem, nie zdecydowałem".

Nie jest też powiedziane, że tłumaczenie zostanie porzucone. Prawdopodobnie w przyszłym roku uruchomione zostanie inne forum, niezwiązane z tematyką tego, na bazie którego tłumaczenie wciąż będzie rozwijane, dlatego w "najgorszym wypadku" projekt zostanie, ale pod inną postacią.

Nie wiem, ile jeszcze osób tutaj zagląda, ale zamieszczam ten wątek w dziale ogólnych dyskusji, gdyby ktoś miał ochotę odnieść się do tej lub podobnej sytuacji.

Pozdrawiam :)

Chcę być fair wobec wszystkich, którzy tu się pojawili, dlatego zdecydowałem się na poczynienie tego wątku. Jeszcze trochę czasu zostało. Na zawsze raczej się nie żegnamy!

Facebook ubił masę for internetowych i stąd małe zainteresowanie ale duże fora dalej twardo siedzą na XF.

Kurczę, byłaby lipa gdyby forum zniknęło. Pomijam wartość informacyjną, czyli rozwiązania w tematach innych osób czy poradniki, ale również tłumaczenie jak i pomoc z innymi potencjalnymi problemami...

Może jednak uda się zachować forum... Nikt nie wymaga aktualizowania spolszczenia na następny dzień i każdy zrozumie, że robisz to sam a zmian momentami jest sporo. Nawet gdyby się takie tłumaczenie pojawiło miesiąc czy dwa po aktualizacji skryptu to zawsze to coś i to duże "coś".

Gorsza sprawa z podejściem ekipy XF do tłumaczenia, nie wiem o co im chodzi. Patrząc po innych tłumaczeniach, nawet starszych i bez aktualizacji to one nadal są, a "nasze" oznaczone jako niewspierane... kompletnie nie rozumiem na jakiej zasadzie typują pliki do takiej kategorii...

Chyba że olać ich sklep i dystrybuować tłumaczenie inaczej, np. tylko tutaj? Może będzie łatwiej.

Jeśli jest taka możliwość to ja też chętnie dołożę cegiełkę żeby forum pozostało tak jak jest.

Powrót