Opcja portalu?

• Autor wątku Autor wątku .dev
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Proszę bardzo.

jako że oni mają xenForo 1

Za 0
czy jeśli chodzi o xenforum 2 to będzie wyglądao tak jak na demie? czy jest szansa aby dostać po prostu wpisy rozszerzone?

Za 0
Jest jeszcze kilka innych rozszerzeń, np. całkiem rozbudowany system artykułów:

... ale w Twoim wypadku będzie to, moim zdaniem, przerost formy nad treścią.

Jeśli chcesz mieć portal podobny do tego, który podesłałeś wyżej, możesz to zrobić za pomocą widgetów. Nasza strona główna również została zbudowana o widgety.

Aby tego dokonać, musisz utworzyć forum o typie strony i za pomocą widgetów możesz wyświetlić np. ostatnie wątki z X forum w różnej postaci.

Niestety nie mam aktualnie możliwości napisania więcej, bo piszę z telefonu, ale postaram się jutro dokończyć myśl i podesłać jakieś przykłady. Najpewniej najwcześniej popołudniu/wieczorem.

Za 0
  1. Utwórz nowe forum o typie Strona.
  2. Jako niestandardowy URL wprowadź np. news
  3. Jako HTML szablonu wprowadź

Kod:
    <xf:widget key="latest" />
    <xf:sidebar>

</xf:sidebar>

<xf:css>
    .blockMessage .shareButtons {
        display:none;
    } 

.bookmarkLink.button {
        display: none;
    }
    </xf:css>

4. Możesz opcjonalnie włączyć tryb zaawansowany, co usunie kontener strony. Ta strona wyświetli się na liście forów więc możesz wł/wył. tę opcję, aby zobaczyć różnicę.
  5. Następnie przejdź do widgetów. Wygląd -> Widgety.
  6. Utwórz nowy widget wyświetlający nowe wątki.
  7. Jako klucz widgetu wprowadź latest.
  8. Jako styl wyświetlania wybierz rozszerzony.
  9. Jako źródło wybierz forum, z którego będą wyświetlane newsy.
  10. Zapisz widget.
  11. Przejdź na listę forów i kliknij w swoją stronę, powinno wyglądać to tak:

1746652713992.png

12. Jeśli chcesz dodać panel boczny, tzw. sidebar to przyjrzyj się kodowi w punkcie trzecim. Między znacznikami sidebar możesz wprowadzić kolejne widgety biorąc za przykład widget z ostatnimi wątkami.
  13. Skrót do strony w liście forów możesz usunąć poprzez ukrycie forum, a przed tym możesz skopiować link i dodać go do nawigacji. Możesz też ustawić trasowanie aby zmienić link na jakiś konkretny, np. newsy. Jeśli dodasz widgety do sidebar będzie mieć to już rączki i nóżki :) . Przykład:

1746695645894.png

Ostatnia edycja:
Za 0

Kod:
    <xf:widget key="latest" />
    <xf:sidebar>

</xf:sidebar>

<xf:css>
    .blockMessage .shareButtons {
        display:none;
    }

.bookmarkLink.button {
        display: none;
    }
    </xf:css>

4. Możesz opcjonalnie włączyć tryb zaawansowany, co usunie kontener strony. Ta strona wyświetli się na liście forów więc możesz wł/wył. tę opcję, aby zobaczyć różnicę.
  5. Następnie przejdź do widgetów. Wygląd -> Widgety.
  6. Utwórz nowy widget wyświetlający nowe wątki.
  7. Jako klucz widgetu wprowadź latest.
  8. Jako styl wyświetlania wybierz rozszerzony.
  9. Jako źródło wybierz forum, z którego będą wyświetlane newsy.
  10. Zapisz widget.
  11. Przejdź na listę forów i kliknij w swoją stronę, powinno wyglądać to tak:

Pokaż załącznik 204

12. Jeśli chcesz dodać panel boczny, tzw. sidebar to przyjrzyj się kodowi w punkcie trzecim. Między znacznikami sidebar możesz wprowadzić kolejne widgety biorąc za przykład widget z ostatnimi wątkami.
  13. Skrót do strony w liście forów możesz usunąć poprzez ukrycie forum, a przed tym możesz skopiować link i dodać go do nawigacji. Możesz też ustawić trasowanie aby zmienić link na jakiś konkretny, np. newsy. Jeśli dodasz widgety do sidebar będzie mieć to już rączki i nóżki :) . Przykład:

Pokaż załącznik 205
Kocham twoją pomoc :D

Za 0
Zdaje się, że zaznaczyłeś kategorię, a nie forum. Main Category też jest kategorią i ma dokładnie taki sam stan, jak to, co chcesz zaznaczyć. Musisz wybrać po prostu forum, w którym będziesz pisać wątki.

Za 0
Chyba nie rozumiem za bardzo...

zrobiłem to tak jak napisałeś:

1746723705834.png
    1746723717874.png
    1746723782508.png

Za 0
Hmmm, chyba się trochę rozpędziłem. Poradnik jest prawidłowy, bo pisałem go równocześnie z tworzeniem testowego "portalu". Stronę, którą tworzysz jako typ torum zostawiasz z szablonem HTML. Nie wybierasz żadnych wątków.

Dopiero podczas tworzenia widgetów -> tworzysz nowy widget z listą ostatnich wątków i tam wybierasz forum, z którego mają być wyświetlane wątki. Ten widget później jest wyświetlany w szablonie strony, dlatego nazywać się musi "latest", choć to tylko sugestia.

Czyli jeszcze raz w skrócie:

1. Tworzysz stronę z predefiniowanym szablonem HTML, który podesłałem i zapisujesz ją.
2. Następnie tworzysz widget o sugerowanej nazwie klucza i wybierasz inne/nowe forum, z którego mają być pobierane newsy.
3. To forum oczywiście najlepiej jest utworzyć w pierwszej kolejności, a już na pewno przed utworzeniem widgetu. Musisz więc utworzyć nową kategorię z forum lub samo forum.

Za 0
okej! już gotowe <3 a moje pytanie brzmi czy da się wymusić aby po wejsciu na strone np mamy:
forum-xf.pl
oraz forum-xf.pl/pages/news
i chce żeby po wejściu na > forum-xf wyświetlała się najpierw strona z newsami. Tzn ta druga

Za 0
okej! już gotowe <3 a moje pytanie brzmi czy da się wymusić aby po wejsciu na strone np mamy:
forum-xf.pl
oraz forum-xf.pl/pages/news
i chce żeby po wejściu na > forum-xf wyświetlała się najpierw strona z newsami. Tzn ta druga

W ustawieniach głównych forum wystarczy zmienić pole Trasowanie strony głównej. Np. jeśli link do Twojego forum-strony to /pages/news/ to wystarczy, że wprowadzisz to w polu wspomnianym wyżej.

PS proszę trzymać się głównego tematu. Zbędny post wydzieliłem jako nowy wątek.

Za 0
W ustawieniach głównych forum wystarczy zmienić pole Trasowanie strony głównej. Np. jeśli link do Twojego forum-strony to /pages/news/ to wystarczy, że wprowadzisz to w polu wspomnianym wyżej.

PS proszę trzymać się głównego tematu. Zbędny post wydzieliłem jako nowy wątek.
ok dzięki :)

Za 0
bo ogólnie chce żeby włączał się ten "portal" aby móc zniknąć link do typowego forum do póki nie będzie gotowe

Za 0
Myślę, że to będzie najodpowiedniejsze :) . A jeśli chcesz ukryć fora no to musiałbyś chyba najlepiej pokombinować z linkiem do strony listy forów.

Załączniki

• IMG_4032.jpeg
    IMG_4032.jpeg
    444.4 KB · Wyświetleń: 8
Ostatnia edycja:
Za 0
Powrót