• Ze względu na okres wakacyjny czas reakcji wsparcia może ulec wydłużeniu, w szczególności zapytania kierowane na e-mail lub wiadomości prywatne.

Alternatywy XenForo

• Autor wątku Autor wątku dave
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

dave

Członek ekipy
Witam,

w tym wątku skupimy się na alternatywnym, do XenForo, oprogramowaniu, a więc o każdym możliwym, dzięki któremu możliwe jest założenie forum internetowego.

Darmowe:

ASP.NET
Python/Django

Płatne:

Ostatnia edycja:
SMF z darmowych, najlepszy ;)

Wersje od 1.0 do 2.0.12 ciężkie i masa błedów, ale kolejne wersje a już ta 2.1.2 jest naprawdę ciekawa, mam na nim dwa fora i naprawdę ciekawe rozwiązany jest, chodzi o wersję 2.1.2

Akurat z tych wszystkich najmniej miałem styczności właśnie z SMF. Dawno temu rozglądałem się za nim, bo leciwe phpBB2 nie oferowało automatycznej instalacji rozszerzeń i trzeba było dłubać w kodzie. Mimo wszystko, nie przekonał mnie. Zresztą, ja tam zawsze ceniłem sobie proste rozwiązania, dlatego lubię choćby punBB, którego zabrakło w zestawieniu, ponieważ od dłuższego czasu kontaktu z twórcami ani widu ani słychu.

Podlinkuję jeszcze Codersclub, a więc forum niby wsparcia dla chińskiego Discuz! X i jednocześnie twórców modyfikacji Multilingual, na którym również przesiaduję.

Woltlab przygotowuje się do ustabilizowania wersji 6.0 i przyznam, że wygląda ona całkiem zgrabnie. Wizualnie odrestaurowano wygląd forów (co ciekawe, te informują o nowych wątkach/postach dynamicznie, a więc bez przeładowania strony głównej forum) i dodano tryb ciemny dla stylu domyślnego (podobnie ma być w XenForo 2.3 ;)). Dodatkowo, pojawi się nowy edytor postów CKEditor w wersji 5.0.

Ostatnia edycja:
Od właściciela domeny dowiedziałem się, że forum zostało zawieszone na początku lutego z powodu zbyt małego zainteresowania.

Dzięki za odpowiedź, @Dopamina

Czy wiadomo, co się dalej stanie z tłumaczeniem? Może będzie dostępne i nadal wspierane na oficjalnej stronie wsparcia?

Jedynie co o tym napisał to że tłumaczenie jest dostępne u niego, ale nie wiem gdzie można kupić/pobrać. Nie mam tego skryptu także nie dopytywałem.

Mogę go dopytać jeśli chcesz :)

Woltlab mnie nieszczególnie interesuje, ale może przydałaby się ta informacja dla innych użytkowników, gdyby się na niego zdecydowali. W sumie szkoda, ale trudno. Z drugiej strony, nie dziwi mnie taka decyzja. :)

Jestem w posiadaniu ostatniej najnowszej wersji, natomiast nie jestem pewny czy moglbym je udostępnić.
Można też wykorzystać moje tłumaczenia, które są do pobrania na mojej stronie.

Pewnie nie, bo było dystrybuowane za opłatą, chyba, że wola autora byłaby teraz inna. :) Wiadomo, czy wsparcie jeszcze powróci (może pod inną postacią)?

Pewnie nie, bo było dystrybuowane za opłatą, chyba, że wola autora byłaby teraz inna. :) Wiadomo, czy wsparcie jeszcze powróci (może pod inną postacią)?
Z tego co wiem to nie wróci, bo nie ma zainteresowania. Natomiast tłumaczenie ma u siebie, więc wątpię żeby był szczęśliwy jeśli ktoś udostępni jego pracę.
Ma konto na forum gdzie też jestem zarejestrowany - mogę dopytać. Ma także swoje forum o BMW, ale na IPS...

Powrót