Czy warto?

dave

Członek ekipy
Hej eveneme,

zaryzykuję stwierdzenie, że na forum o XF otrzymasz jedyną słuszą odpowiedź i tak samo, na forum IPS. ;)

Podchodząc jednak na trzeźwo do tematu, to zależy czego dokładnie oczekujesz. Zarówno XenForo, jak i IPS, mają wiele ciekawych funkcji i prawdziwa zabawa zaczyna się podczas konfiguracji, jak i chęci skorzystania z zewnętrznych rozszerzeń (często także płatnych).

Jeśli chodzi o mnie, z IPS nie miałem za dużo styczności, tym bardziej z ostatnimi odsłonami. Ostatnio używana przeze mnie wersja była 1.2 lub 1.3, a więc relikt.

Ogólnie zasugerowałbym najpierw rozeznanie się w cenie obydwu produktów. Za licencję XenForo przez pierwszy rok zapłacisz 160$ oraz 55$ za każdy kolejny. Z tego co widzę, na stronie IPS, koszty oscynują w granicy 200$ za licencję oraz 25$ za przedłużenie, które w tym wypadku trwa tylko pół roku.

Może warto byłoby też pomiziać XenForo i IPS na żywo? Na każdej ze stron znajdziesz możliwość zamówienia wersji demonstracyjnej, aby przekonać się, co tak naprawdę oferują.

Pozdrawiam

eveneme

Użytkownik
Tak, ale xenforo to 160$ + vat natomiast IPS równe 200$ i juz vatu nie naliczają :) Ogolnie xenforo chyba jest bardziej rozbudowany od ips natomiast ips bardziej wizualnym designem przekonuje bardziej :)

dave

Członek ekipy
Jeśli chodzi o IPS to na pewno ciężko jest czegoś "nie znaleźć", ponieważ oni siedzą na rynku od 20 lat, mają ogromną społeczność i bazę dodatków, jak i rozszerzeń (duża baza dodatków = spora konkurencja = konkurencyjne ceny). XenForo jest o połowę młodszym produktem stąd też nie może pochwalić się takim zapleczem rozszerzeń, ale... niemal wszystkie fora (technologiczne), które kiedyś obserwowałem, przeszły właśnie na XenForo. To musi o czymś świadczyć.

Jeśli chodzi o wygląd to już kwestia gustu, ale z tego co zauważyłem to jest sporo stylów, które nie są publikowane w oficjalnej bazie rozszerzeń do XenForo. Nieco więcej znajduje się na stronach autorów, którzy opublikowali kilka stylów, a resztę zostawili u siebie na stronie.

XENFOR

Użytkownik
Polecam, nie tylko ze względu na ceny, ale i funkcjonalność. XF kontynuuje rozwój oprogramowania przy zachowaniu małej ilości błędów i reaguje bardzo szybko na zgłoszone błędy oraz nowe trendy.

Powrót